Lancering ARTS IN NOOD
Symposium en persconferentie
Dinsdag 25 oktober werd het platform ARTS IN NOOD officieel gelanceerd tijdens een symposium met persconferentie in Brussel. Ook Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Mevrouw Maggie De Block gaf een toespraak waarna het platform ARTS IN NOOD werd voorgesteld. Hieronder vindt u het persbericht.
Het volledige programma vindt u op de evenementenpagina.
Persbericht
ARTS IN NOOD GAAT NATIONAAL
Met de lancering van de nieuwe website www.artsinnood.be op de startconferentie van 25 oktober werd het platform ARTS IN NOOD nationaal boven de doopvont gehouden. Met dit project wenst de Orde der artsen de drempel te verlagen voor artsen bij het vragen naar concrete hulp als ze geconfronteerd worden met persoonlijke psychische problemen. De nationale projectcoördinator, Koen Matton, zal het project samen met alle betrokkenen op het terrein verder vormgeven. Het uitgangspunt is de behoefte aan steun voor de arts. Via het gratis nationaal nummer 0800 23 460 kunnen artsen en artsen in opleiding in alle discretie en vertrouwen het hulpplatform contacteren. Ook bezorgde collega’s of een familielid van de arts kunnen zich via dit gratis nummer richten tot de projectcoördinator. Samen wordt dan gekeken hoe de arts in kwestie kan worden gemotiveerd om zelf contact op te nemen. De beslissing om hulp te vragen ligt wel altijd bij de arts zelf. Verder zal ARTS IN NOOD sterk inzetten op het verzamelen en het ter beschikking stellen van kennis omtrent deze problematiek, op preventie en op sensibilisering.
Verscheidene studies uit binnen- en buitenland bevestigen dat een arts meestal geen hulp zoekt voor persoonlijke psychologische problemen. Dit was 100 jaar geleden al zo. Ook vandaag blijkt dit nog een taboe waarover de arts liever met niemand praat. Vele artsen erkennen dat de behoefte aan een hulpstructuur dan ook zeer groot is.
Het opzetten van een vertrouwelijk hulpplatform is één zaak; het doorbreken van het taboe hieromtrent een andere. ARTS IN NOOD wil samen met de artsengemeenschap nagaan hoe dit taboe kan doorbroken worden, zodat de arts de behoefte aan zorg en begeleiding erkent en bespreekbaar durft te maken.
Iedere arts drukt dag in dag uit met veel overgave zijn/haar patiënten op het hart: ‘Mens sana in corpore sano’, een leven in balans. Is het niet stilaan tijd te erkennen dat dit ook voor de arts zelf mag gelden? Dit is niet alleen het grootste cadeau voor hem/haarzelf, maar ook voor zijn/haar gezin, collega’s en patiënten. Iedereen wint erbij.
Wat is de missie van ARTS IN NOOD?
ARTS IN NOOD richt zich op artsen met psychosociale problemen die invloed kunnen hebben op de kwaliteit van de zorg.
ARTS IN NOOD is een onafhankelijke organisatie voor alle artsen, alsook voor artsen in opleiding en hun omgeving, die laagdrempelige, discrete en vertrouwelijke begeleiding en preventie aanreikt.
ARTS IN NOOD is ook een kenniscentrum en een centraal contactpunt voor alle geïnteresseerden dat informatie over deze problematiek samenbrengt en toegankelijk maakt.
ARTS IN NOOD garandeert discretie en vertrouwelijkheid. Er is een volledige scheiding tussen het zorgtraject van de arts en de controle op de beroepsbeoefening.
ARTS IN NOOD wenst voor geheel België overkoepelend te werken door de bestaande en nieuwe initiatieven te versterken en te coördineren in een open mentaliteit van samenwerking met alle belanghebbenden.
Alle voorstellen die kunnen bijdragen tot de verbetering van het psychosociale welzijn van artsen, zowel op het vlak van zorg, hulp, preventie als van kennis zijn welkom. Het project zal ook relevante best practices uit het buitenland opnemen.
Sensibilisering en preventie
ARTS IN NOOD zet sterk in op sensibilisering en preventie. Er is nog steeds een onderschatting van het belang van preventie en zorg voor het psychische welbevinden van artsen, ook al is dit een belangrijke factor in een kwaliteitsvolle zorg voor de patiënt.
Uit studies blijkt dat het nog steeds heersende beeld, ook bij de artsen zelf, van de onkwetsbare, perfectie nastrevende arts die permanent ten dienste moet staan van de patiënt, drempelverhogend werkt om zorg te durven vragen.
Een breed maatschappelijk debat over de persoonlijke menselijke behoeften van de arts is onontbeerlijk. Het introduceren van een nieuwe cultuur kan al starten tijdens de opleiding van artsen en dient ook te worden uitgebreid naar alle geledingen van de gezondheidszorg.
Aangeboden hulp
De artsen die vandaag al hulp hebben gevraagd via de reeds bestaande initiatieven van de Orde der artsen bij de provinciale raad van Oost-Vlaanderen en deze van Brussel en Waals Brabant, alsook via Doctors4Doctors in de provincie Antwerpen, vormen slechts het topje van de ijsberg. Ook in de provincies Luik en Henegouwen bestaan al geruime tijd projecten om artsen in nood bij te staan.
ARTS IN NOOD wil ook meer laagdrempelige hulp bieden. Via de website www.artsinnood.be of het gratis nationaal nummer 0800 23 460 komt de hulpzoekende arts terecht bij de projectcoördinator. Deze heeft de nodige deskundigheid om de hulpvraag te analyseren en te verwijzen naar een vertrouwenspersoon die het verdere zorgtraject zal begeleiden. De coördinator blijft gedurende de volledige begeleiding beschikbaar voor alle betrokkenen.
De vertrouwenspersoon bekommert zich om de betrokken arts en probeert hem te begeleiden naar een structurele oplossing. Hij/zij kan hem indien nodig naar andere professionele hulpverleners doorverwijzen.
Vertrouwenspersoon
De vertrouwenspersoon functioneert discreet, totaal onafhankelijk en heeft absolute zwijgplicht. Er staat een niet-doorbreekbare muur tussen een vertrouwenspersoon en de werking van de Orde der artsen.
De vertrouwensartsen mogen geen mandaat bekleden bij de organen van de Orde der artsen. Ze worden gescreend op basis van hun expertise en aanpak.
Artsen die zich kandidaat wensen te stellen om de rol van vertrouwenspersoon op te nemen, kunnen dit doen via de website. Meer info hierover vinden ze in de rubriek onderaan: ‘VERTROUWENSPERSONEN’. “Om een zo goed mogelijke landelijke dekking te realiseren, hebben we nog veel meer vertrouwenspersonen nodig. Ik doe hierbij een warme oproep aan geïnteresseerde artsen om zich aan te melden”, aldus de projectcoördinator.
Wat vindt u verder nog op de website ARTS IN NOOD?
Naast het hulpaanbod vindt u er ook informatie over specifieke kennisdomeinen betreffende psychosociale problemen waarvan uit studies bij artsen blijkt dat ze vaak voorkomen bij deze beroepsgroep: ‘burn-out’, ‘depressie’, ‘middelenmisbruik’, ‘suïcidaal gedrag’ en ‘second victim’. Voor andere psychosociale problemen kan de hulpbehoevende arts ook terecht bij het platform ARTS IN NOOD, maar deze vallen buiten de scope van het kenniscentrum.
Per kennisdomein vindt u nuttige informatie, een overzicht van mogelijke preventiemaatregelen, best practices, getuigenissen van artsen, samenvattingen en resultaten van relevante studies, geplande of lopende studies, links naar studies of artikels in de bibliotheek of op websites, een overzicht van de relevante actoren binnen dit kennisdomein, etc.
Tot slot
Dit is slechts de start van de missie van ARTS IN NOOD. De uitdagingen die we willen aangaan, zijn groot maar ook haalbaar als we met zijn allen openstaan voor de nodige veranderingen. De eerste stap is gezet. Samen zijn er nog vele te gaan.